Zuid West Friesland

Fotoalbum Zuid West Friesland 2012

 

Sneek, Ijlst, Hindeloopen en Sloten zijn 4 Friese Steden op de route van de Elf Steden Tocht.

 

Sneek is de grootste plaats in de provincie Friesland, Súdwest Fryslân om precies te zijn. De stad is bekend om zijn historische binnenstad en de Waterpoort, het enige overblijfsel van de vroegere stadswallen. Een paar kilometer buiten het centrum bevindt zich het Sneekermeer dat heel bekend is bij watersporters. De Sneekweek die plaats vindt elk jaar begin augustus brengt ook veel toeristen naar de stad waarvan de straten bezaaid zijn met kermisattracties, muziekfestivals en allerlei evenementen. Op het Sneekermeer vinden dan zeilwedstrijden plaats.

Ijlst is een klein, gemoedelijk stadje ten zuid westen van Sneek. De rivier de Geeuw, een druk bevaren waterweg in de zomer, en de rivier de Ee vloeien hier samen.

Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer en heeft vele bezienswaardigheden zoals de Grote Kerk uit 1632, het voormalige stadhuis dat nu een museum is, de Westertoren en niet te vergeten de oude vissershaven en de jachthaven.

Sloten is een kleine vestingstad met diverse oude, antieke woonhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Er stroomt een kleine waterweg in het stadje, omgeven door grachtenpanden. De Kaai, de korenmolen uit 1755 met het oude kanon is de grootste bezienswaardigheid.

Sneek, de Waterpoort
Sneek, interieur van de Waterpoort
Sneek, uitzicht vanaf de Waterpoort
Sneek, interieur van de Waterpoort
Sneek, de binnenstad
Sneek, het "laatste stuiver brugje"
het Sneekermeer
Ijlst
Ijlst
Ijlst
Ijlst
Ijlst
Ijlst
Ijlst, houtzaagmolen De Rat
Sloten
Sloten
Sloten, de Korenmolen en het oude kanon
Sloten
Hindeloopen
Hindeloopen
Hindeloopen
Hindeloopen, interieur van de grote kerk
Hindeloopen, Tot Ziens!!